10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

STENTiT ontvangt grote investering en zet stap naar nieuwe standaard in vaatbehandelingen

Home / STENTiT ontvangt grote investering en zet stap naar nieuwe standaard in vaatbehandelingen

STENTiT ontvangt grote investering en zet stap naar nieuwe standaard in vaatbehandelingen

In 2022 investeerden wij met Nextgen Ventures 2 in STENTiT. Dit medische deep-tech bedrijf richt zich op de ontwikkeling van baanbrekende stents. Dat ze goed op weg zijn de nieuwe standaard in endovasculaire behandeling te worden bleek onlangs weer: ze haalden € 12,5 miljoen aan financiering op bij het EIC Accelerator programma van de Europese Unie.

Geselecteerd uit ruim 500 high-tech ondernemingen 

De toekenning van de beurs is een prestatie van formaat: van de ruim 500 inschrijvingen – allemaal innovatieve high-tech ondernemingen – is er slechts aan 51 bedrijven een funding toegekend. De EIC-financiering is onder andere bedoeld om STENTiT van de preklinische fase (dierstudie) naar de klinische fase te brengen (humaan studies).

Leuk feitje: liefst 8 Nederlandse deep-tech bedrijven kregen financiering van de EIC en daarmee is Nederland koploper van deze financieringsronde. 

STENTiT ontwikkelt baanbrekende regeneratieve stent voor behandeling van vaatocclusie 

STENTiT ontwikkelt een stent die zowel regeneratief als resorberend is. Dat betekent dat de stent het oorspronkelijk weefsel in gezonde staat herstelt en daarna zelf uit het lichaam verdwijnt. De vaatocclusie (verstopping of blokkade van een bloedvat) is daarmee geheel hersteld. De regeneratieve component kan geen enkele concurrent op dit moment bieden.

De stent stimuleert een natuurlijke genezingsreactie door de circulerende bloedcellen. Na verloop van tijd wordt het implantaat vervangen door nieuw, door het lichaam aangemaakt, weefsel dat de ader herstelt. Het apparaat biedt tijdelijke ondersteuning aan de slagader als een stent, maar op de lange termijn herstelt het daadwerkelijk de gezondheid van de ader op die plek.

In eerste instantie focust STENTiT zich op vaatocclusie in het onderbeen: below-the-knee critical limb ischaemia. De huidige behandelingen hiervan zijn beperkt effectief waardoor er een significant risico is op amputatie voor duizenden patiënten wereldwijd. 

Elektrospinning techniek maakt regeneratieve eigenschappen mogelijk

STENTiT gebruikt een techniek genaamd elektrospinning voor het produceren van de stents. Het elektrospinnen maakt het mogelijk om zeer dunne vezels te produceren met diameters variërend van enkele nanometers tot enkele micrometers. Onder andere dankzij deze eigenschap is deze techniek bijzonder geschikt voor biomedische toepassingen. 

De nieuwe standaard in endovasculaire behandeling

Het is de ambitie van STENTiT om de nieuwe standaard te worden in endovasculaire behandelingen wereldwijd. Met deze financiering zijn ze daar weer een stap dichterbij. Een geweldig resultaat voor het team van STENTiT na jarenlang hard werken!