10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

Nextgen Ventures
investeert in AMT Medical

Home / Nextgen Ventures en Utrecht Holdings investeren in AMT Medical

Nextgen Ventures en Utrecht Holdings investeren in AMT Medical, een mogelijke doorbraakinnovatie voor de hart bypasschirurgie

Utrecht, 6 september 2017 – Nextgen Ventures en Utrecht Holdings investeren in AMT Medical voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe en betere technologie voor minimaal invasieve bypasschirurgie. AMT Medical wordt door deze investering in staat gesteld meerdere studies af te ronden en haar technologie verder te ontwikkelen.

 

De technologie van AMT Medical wordt al wereldwijd toegepast binnen de hersenchirurgie en is oorspronkelijk ontwikkeld om op een minimaal invasieve wijze een intracranieel aneurysma (uitstulping in een hersenslagader) te behandelen. De methode is ontwikkeld door emeritus-hoogleraar neurochirurg C.A.F. Tulleken van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

 

Vanwege tekortkomingen in de huidige methoden voor minimaal invasieve bypasschirurgie, worden de meeste bypasses nog uitgevoerd door middel van openhartoperaties terwijl een minimaal invasieve behandeling de potentie heeft om complicaties te verlagen en de hersteltijd te verkorten. Per jaar worden in Nederland circa 10.000 openhart bypassoperaties uitgevoerd en wereldwijd zijn dit circa 800.000 ingrepen. De technologie van AMT Medical lost een aantal van de tekortkomingen in de huidige beschikbare oplossingen op en zou daarmee een medische doorbraak van Nederlandse bodem kunnen betekenen.

 

Nextgen Ventures investeert samen met Utrecht Holdings. AMT Medical gebruikt de investering onder meer voor het verder ontwikkelen van haar technologie en een aantal studies kunnen dankzij deze investering worden afgerond. De onderneming verwacht dat de technologie voor het eerst in 2019 bij een operatie in een patiënt wordt gebruikt.

 

Positieve impact gezondheidszorg

Nextgen Ventures ziet veel toegevoegde waarde voor de gezondheidszorg, zegt directeur Matthijs Blokhuis. “De technologie van AMT Medical kan ervoor zorgen dat de ingreep minder belastend en goedkoper is, daarnaast komen er meer patiënten door in aanmerking voor een bypass”. Oscar Schoots, directeur van Utrecht Holdings, spreekt zijn vertrouwen uit in de onderneming. “De uitvinding van professor Tulleken heeft zich wereldwijd al bewezen als levensreddend voor de hersenchirurgie en kan ook binnen de hartchirurgie een groot verschil maken”.

 

Tijdens de ingreep wordt eerst de omleiding (bypass) geplaatst, alvorens een laserkatheter de opening naar de kransslagader maakt. Een belangrijk verschil met bestaande methoden is, dat de plaatsing eerst kan worden getest en de omleiding ook eventueel opnieuw kan worden geplaatst om ongewenste lekkages te voorkomen.

 

Wereldwijde markt

De komende jaren zal worden ingezet op het afronden een aantal klinische studies, CE en FDA goedkeuring richting een grootschalige marktintroductie. Directeur Rutger Tulleken: “Dit betekent niet alleen goed nieuws voor een grote groep patiënten, het is daarnaast ook een wereldwijde markt met een omvang van circa € 3 miljard. Dit geeft de onderneming een ongekende mogelijkheid om te groeien in de komende jaren”.

 

Over AMT Medical

AMT Medical B.V. is in 2016 opgericht en gevestigd op de Uithof in Utrecht. AMT houdt zich bezig met het ontwikkelen van medische apparatuur voor een minimaal-invasieve operatietechniek voor hart bypasses. Deze unieke AMT-techniek voor de hart bypass is gebaseerd op de bewezen levensreddende ELANA bypass voor de hersenen. Elana BV, in 2006 opgericht door Rutger Tulleken, verkoopt deze producten wereldwijd (FDA en CE approved).

 

Contact:

Rutger Tulleken, CEO AMT Medical

rutger @amt-medical.nl

www.amt-medical.com

 

Over Nextgen Ventures

Nextgen Ventures is een investeringsfonds waarin zorgverzekeraars Menzis en De Friesland Zorgverzekeraar, Stichting Triade (een dochteronderneming van het Universitair Medisch Centrum Groningen) en Noaber Foundation hebben geïnvesteerd. NextGen Ventures investeert in kennisintensieve bedrijven die een verandering in de gezondheidszorg teweeg brengen, bij voorkeur potentiële doorbraak-innovaties binnen de Healthcare IT en medische technologie.

Contact:

Peter Haasjes, Investment manager

phaasjes@nextgenventures.nl

https://nextgenventures.nl/.

 

Over Utrecht Holdings

Utrecht Holdings bestaat uit UMCU Holding BV en UU Holding BV, beide 100% dochter van respectievelijk het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. Utrecht Holdings investeert in veelbelovende spin-offs die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek aan beide instellingen. Sinds 2000 heeft Utrecht Holdings geïnvesteerd in meer dan 40 spin-offs.

 

Contact:

Anouk Dagelet

anouk.dagelet@utrechtholdings.nl

www.utrechtholdings.nl

Tags:
Auteur

Peter Haasjes

Fondsmanager van NextGen Ventures.