10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

NextGen Ventures
Investeert in Encapson

Home / Tijdens de Covid-19 crisis haalt AMT Medical €10 miljoen aan financiering binnen

Tijdens de Covid-19 crisis haalt AMT Medical €10 miljoen aan financiering binnen.

De financiering zal worden gebruikt om het ‘ELANA™ Heart Bypass systeem’ op de markt te zetten.

Ede, Nederland, 23 September 2020 – De visie van medisch bedrijf AMT Medical is de open hart coronaire bypasschirurgie uit de wereld te verbannen door het te vervangen door een minimaal invasieve procedure. Met deze ‘ELANA-procedure’ is de patiënt na slechts een paar dagen alweer thuis, zonder pijn en disfunctie, om de dingen te doen waar hij/zij van geniet.

 

Vertrouwen in een periode van onzekerheid

Tijdens de onzekere Covid-19 periode heeft AMT Medical het vertrouwen in de ELANA-innovatie gewonnen van een regionaal ontwikkelfonds, Oost NL. De bestaande aandeelhouders NextGen Ventures en Utrecht Holdings (UU/UMCU) financieren tevens in deze ronde.

In totaal heeft AMT Medical meer dan 10 miljoen euro serie A en non-diluted financiering van subsidies en investeringen op weten te halen voor haar innovatieve minimaal invasieve bypasstechnologie. Een nieuwe standaard, met lagere kosten voor de samenleving, minder complicaties en een sneller herstel voor de patiënt.

“In deze COVID-19 periode ben ik blij met de investering voor een nieuwe coronaire bypass procedure. In mijn ogen hebben we hier te maken met een kansrijk innovatief product, met enorm veel potentie om de minimaal invasieve bypass drastisch te verbeteren en te vereenvoudigen. Ik wens AMT Medical veel succes met deze financiering”, aldus Viktor Mattousch, senior investment manager Life Sciences bij Oost NL.

 

Minder complicaties, minder zorgkosten

Jaarlijks sterven in Europa zo’n kleine 5 miljoen mensen aan de gevolgen van een ‘kransslagader’ ziekte, zoals een hartaanval. Door de vergrijzing van de bevolking en ongezonde levensstijlen zullen deze aantallen alleen maar toenemen in de komende jaren. Jaarlijks worden in Europa zo’n 250.000 patiënten behandeld met open hart bypasschirurgie (Coronary Artery Bypass Grafting) en dit aantal groeit. De ELANA-procedure maakt het mogelijk bypasschirurgie uit te voeren op het kloppende hart, via een hecht-vrije connectie. Dit kan worden gedaan zonder de borstkas volledig te openen en kan zo een aanzienlijke vermindering van de hersteltijd, complicaties en zorgkosten realiseren. Als nieuwe standaard van zorg kan de ELANA procedurede resultaten van patiënten sterk verbeteren. Het maakt ook behandeling mogelijk van fragiele patiënten die een bypassoperatie op dit moment niet kunnen ondergaan.

“We zijn zeer verheugd met het vertrouwen in onze patiëntenoplossing. Nu kunnen wij de belangrijke stap zetten naar de behandeling van de eerste patiënten. Aanvragen voor de klinische studie is ingediend in Duitsland en goedgekeurd in Nederland”, aldus Rutger Tulleken, CEO van AMT Medical.

________________________________________

 

Over AMT Medical
Advanced Medical Technologies (AMT) is een pre-klinisch medisch bedrijf gevestigd in Nederland. De AMT-oplossing is gebaseerd op een bewezen vergelijkbare oplossing voor de hersenen, de zogenaamde ELANA (Excimer Laser Assisted Non-occlusive Anastomosis) techniek. Deze ELANA-hersenoplossing werd op de markt gebracht door Elana B.V., een bedrijf dat eerder werd opgericht door de CEO van AMT.

Samen met het UMC Utrecht, ontwikkelde AMT een nieuwe en betere manier om coronaire bypasses uit te voeren. Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en het Duitse Hartcentrum in Berlijn, Duitsland, zullen de eerste expertcentra zijn om de procedure in de klinische praktijk te gebruiken. AMT is ervan overtuigd dat “We samen beter zijn”, daarom werken ze dagelijks samen met klinisch specialisten, adviseurs en onze investeerders. Het eigen AMT team is de sleutel om de doelen te bereiken. Het is een divers team van junior en senior leden, met een uitgebreide staat van dienst op het gebied van R&D innovaties, kwaliteit, regelgeving en het brengen van klinische oplossingen voor patiënten. https://amt-medical.nl/

 

Over de investeerders
• Oost NL. Oost NL is de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland die bedrijven in Oost-Nederland bijstaat. Oost NL heeft als doel om (internationale) ondernemers te ondersteunen in het hele proces van het oprichten van bedrijven en het stimuleren van groei in de regio. Door de jaren heen heeft Oost NL met succes meer dan 900 bedrijven van over de hele wereld ondersteund. https://oostnl.com/en
• NextGen Ventures. NextGen Ventures investeert in kennisintensieve bedrijven die een verandering in de gezondheidszorg teweegbrengen, bij voorkeur potentiële baanbrekende innovaties die voorbij de ideeënfase zijn en werken aan een marktpositie. Het fonds neemt bij voorkeur een aanzienlijk minderheidsbelang in bedrijven met een sterk management. Nextgen Ventures is onlangs gestart met een tweede investeringsfonds. https://nextgenventures.nl/
• Utrecht Holdings. Utrecht Holdings bestaat uit UMC Utrecht Holding BV en Universiteit Utrecht Holding BV, beide dochterondernemingen van respectievelijk het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht. Utrecht Holdings investeert in veelbelovende spin-offs en intellectueel eigendom afkomstig van wetenschappelijk onderzoek bij beide instellingen.https://utrechtholdings.nl/

Tags: NextGen, AMT Medical,
Auteur

Peter Haasjes

Fondsmanager van NextGen Ventures.