10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

Innovatie in de ouderzorg

Home / Tussenstand innovatie in de ouderzorg

Tussenstand innovatie in de ouderzorg

Vilans is een kennisinstituut dat systematisch alle innovaties bijhoudt in de ouderenzorg. Recent heeft zij een overzichtspublicatie gemaakt van een aantal innovaties dat de afgelopen jaren op grote en minder grote schaal is uitgeprobeerd via pilots danwel langlopende contracten.

Nextgen Ventures is in 2013 gestart met investeren in de verwachting dat juist in de ouderenzorg, waaronder verpleging, verzorging en thuiszorg – samen goed voor een jaarlijkse uitgave van circa 20 miljard euro – veel vraag zou zijn naar innovatie. De dubbele vergrijzing in deze sector zou ook hard toeslaan want minder werkenden zouden vooral in deze sector meer cliënten moeten ondersteunen.

Aan goede intenties is de afgelopen 10 jaar geen gebrek geweest. Er is geïnvesteerd in zorgrobots (o.a. robot Roos en Lea), leefstijlmonitoring, valbescherming en een groot aantal digitale applicaties waaronder spraakrobots. Het resultaat staat in het rapport “Tijdsbesparende technologiën in de ouderenzorg”.

Onze voorzichtige conclusie is dat de grote technologische doorbraak in de ouderzorg nog moet komen. Een vrij brede implementatie in dit onderzoek betrof leefstijlmonitoring, met 1000 systemen nog geen 1% van de markt. Er is nog veel te winnen.

Tags: NextGen, Menzis,
Auteur

Peter Haasjes

Fondsmanager van NextGen Ventures.