10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

NextGen Ventures
Investeert in Encapson

Home / Nextgen Ventures investeert in Encapson

Nextgen Ventures investeert in Encapson

Nextgen Ventures investeert in Encapson voor de ontwikkeling van echogene coating voor naalden en katheters. Encapson kan door deze investering een forse impuls geven aan de ontwikkeling van haar product Sono-Coat™.

Deze echogene coating vergroot de zichtbaarheid van naalden en katheters tijdens een echoscopisch geleide ingreep in een patiënt. Sono-Coat™ vergemakkelijkt en verbetert zo het werk van artsen en maakt onderzoeken patiëntvriendelijker.

Nextgen Ventures investeert samen met PPM Oost en het Twente Technologie Fund (TTF). Encapson gebruikt de investering onder meer voor de bouw van een nieuwe productie-unit, waar vanaf het najaar 100.000 naalden per jaar kunnen worden gecoat. Encapson coat daarmee, onder meer, de biopsienaalden voor een internationaal med-tech bedrijf, waarmee onlangs een overeenkomst is gesloten.

Nextgen Ventures ziet veel toegevoegde waarde voor de gezondheidszorg, zegt directeur Edward van der Meer. “Encapson brengt toegevoegde waarde voor zowel patiënten als zorgprofessionals doordat ingrepen sneller en preciezer kunnen plaatsvinden. Daarnaast verwachten we dat het aantal complicaties als gevolg van deze innovatie ook minder wordt, wat positief is voor de kostenontwikkeling binnen de gezondheidszorg. Encapson is binnen de markt voor echogene coating een begrip in binnen- en buitenland en Nextgen Ventures ziet meerdere commerciële toepassingen voor Sonocoat”.

 

Sono-Coat™

De Sono-Coat™ technologie is gebaseerd op een met sterk oplichtende microparticles gevulde coating. Encapson brengt deze coating aan op medische naalden voor endoscopische onderzoeken. Het oppervlak werkt dan als een reflector voor de geluidsgolven van het echoscopieapparaat. Sono-Coat™ zorgt er daarmee voor dat de exacte plaatsbepaling van ingebrachte katheters, naalden en sondes veel makkelijker wordt voor medisch specialisten. De opererende arts kan het voorwerp met Sono-Coat™ onder elke gewenste hoek bekijken. Dat is zonder Sono-Coat™ alleen mogelijk met behulp van kostbare (en schadelijke) röntgenapparatuur en dure MRI-apparatuur.

 

Groeien

Encapson verwacht de komende periode meer deals met internationale med-tech bedrijven te sluiten en de productie op te schalen, zegt directeur Heico Breek. “De superieure werking van Sono-Coat™ heeft zich inmiddels bewezen. Diverse vooraanstaande wetenschappers hebben daarover gepubliceerd. Uit de hele wereld is interesse voor onze coating. We produceren testsamples voor een groot aantal gerenommeerde med-tech bedrijven. Met de nieuwe investeringen kunnen we de organisatie en capaciteit in lijn brengen met onze ambitie om het bedrijf de komende jaren fors te laten groeien”, aldus Breek.

Breek: “In de medische wereld zien we een duidelijke toename van het gebruik van echoapparatuur. Die apparatuur is steeds beter en kleiner geworden. Dat is goed nieuws voor patiënten, omdat hierdoor in veel gevallen grote operaties kunnen worden vervangen door zogenoemde minimaal invasieve ingrepen onder echoscopische begeleiding. Die zijn voor de patiënt veel minder belastend en goedkoper voor de zorgverzekeraar. Medische specialisten en de medical device industrie zijn echter nog niet zo tevreden over de zichtbaarheid van de echogene naalden. Voor dat probleem hebben we met Sono-Coat™ een pasklare oplossing. De zichtbaarheid is superieur, de coating toepasbaar op verschillende materialen en tevens is Sono-Coat™ eenvoudig aan te brengen. Behalve op naalden en katheters zoeken we in toekomst ook naar andere toepassingen van de coating.”

Tags:
Auteur

Peter Haasjes

Fondsmanager van NextGen Ventures.