10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

PLASOMA-behandeling van Plasmacure veel effectiever dan reguliere wondbehandeling

Home / PLASOMA-behandeling van Plasmacure veel effectiever dan reguliere wondbehandeling

PLASOMA-behandeling van Plasmacure veel effectiever dan reguliere wondbehandeling

Plasmacure ontwikkelt een speciale koud plasma pad waarmee chronische open wonden sneller moeten genezen. Uit het laatste onderzoek met 41 proefpersonen blijkt dat ook daadwerkelijk zo te zijn: binnen 12 weken genas 62 procent van de wonden met twee PLASOMA-behandelingen per week, in vergelijking met slechts 25 procent in de controlegroep. Een geweldig resultaat voor mensen met chronische wonden, wat bovendien enorm veel zorgkosten kan besparen en duurzaamheid in de zorg bevordert.

Plasmacure richt zich op wonden die niet binnen 2 weken genezen

De koud plasma pad van Plasmacure helpt mensen met zogenaamde ‘moeilijk te genezen wonden’. Dit zijn wonden die niet binnen 2 weken genezen en die soms zelfs helemaal niet genezen. Voorbeelden van deze chronische wonden zijn diabetische voetwonden, open beenwonden, doorligwonden, brandwonden en geïnfecteerde postoperatieve wonden.

Dat dit een serieus probleem is, blijkt wel uit het feit dat ongeveer 2500 mensen door deze wonden per jaar te maken krijgen met een amputatie van bijvoorbeeld een arm, been of teen. Bovendien kost de behandeling van deze wonden op de reguliere wijze enorm veel geld.

RCT-studie naar PLASOMA-behandeling

Om de effectiviteit van de PLASOMA-behandeling vast te stellen is er een zogenaamde RCT-studie gedaan. Dit is een Randomized Controlled Trial: een wetenschappelijke methode waarbij simpel gezegd wordt bepaald of een behandeling echt werkt en hoe goed deze werkt in vergelijking met andere (reguliere) behandelingen.

De RCT-studie naar de PLASOMA-behandeling omvatte 41 proefpersonen met complexe beenulcera (open wonden of zweren die op de huid van de benen verschijnen en moeilijk genezen). De proefpersonen werden verdeeld in drie groepen: een controlegroep die standaardzorg ontving en twee behandelgroepen die standaardzorg kregen samen met één of twee PLASOMA-behandelingen per week.

De resultaten van de RCT-studie

De resultaten van de studie tonen aan dat de PLASOMA-behandeling veel effectiever is dan reguliere wondbehandeling.

Binnen 12 weken genas 53% van de wonden in de groep die één PLASOMA-behandeling per week ontving en 62% in de groep die twee PLASOMA-behandelingen per week ontving, in vergelijking met slechts 25% in de controlegroep.

De gemiddelde vermindering van het wondoppervlak was 64% in de groep met één behandeling per week en 95% in de groep met twee behandelingen per week, vergeleken met 53% in de controlegroep.

Indrukwekkende resultaten, die bevindingen uit eerder onderzoek naar onder andere diabetische voetwonden bevestigen. Het toont aan dat de behandeling van Plasmacure betrouwbaar en consistent is. Bovendien is aangetoond dat de behandeling ook uitstekend buiten een ziekenhuisomgeving kan worden ingezet.

PLASOMA is een zeer effectieve oplossing die gemakkelijk kan worden geïntegreerd in de standaardzorg voor de behandeling van complexe wonden.

Hoe werkt genezing met koud plasma?

Een PLASOMA-behandeling maakt gebruik van koud plasma. Deze techniek werkt door het toepassen van geïoniseerde deeltjes op de wond. Deze deeltjes doden bacteriën en stimuleren de groei van gezond weefsel, wat helpt bij het sneller genezen van de wond. Het koude plasma wordt rechtstreeks op de wond aangebracht met een speciaal koud plasma pad en verbonden met een apparaat, de koud plasma pulser.

De PLASOMA-behandeling duurt 2 minuten per keer en doet geen pijn bij de patiënt. De procedure wordt één of twee keer per week herhaald totdat de wond is genezen. Hiernaast vindt ook standaard wondzorg plaats.

Chronische wonden groot probleem

Iedere 30 seconden verliest iemand ergens ter wereld een voet door amputatie, vaak door diabetische voetwonden. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 500.000 patiënten met chronische wonden, vooral diabetespatiënten. Dit is vaak een persoonlijk zeer ingrijpende situatie, maar ook een erg kostbaar probleem.

De genezing van deze wonden kost gemiddeld namelijk 10.000 euro. In de Verenigde Staten zijn chronische wonden verantwoordelijk voor een geschatte kostenpost van maar liefst 30 miljard dollar.

Dat komt doordat mensen met chronische wonden vaak veel zorg nodig hebben. Ze moeten langs veel specialisten, krijgen dure antibiotica en in het ergste geval wordt er een lichaamsdeel geamputeerd. Plasmacure grijpt ver daarvoor al in. Een behandeling met de koud plasma pad kost 1.500 tot 2.000 euro.

Tijdbesparing en bevordering duurzamheid

De PLASOMA-behandeling bespaart tevens kostbare tijd voor zorgverleners. Deze hoeven immers veel minder tijd aan wondzorg te besteden. Daarnaast bevordert het de duurzaamheid in de zorg, omdat er letterlijk bergen minder verbanden, kompressen en zwachtels worden gebruikt.

Nieuwe stap richting realiseren van groeiambitie

Bij Nextgen Ventures investeren we in kennisintensieve bedrijven die een verandering in de gezondheidszorg teweegbrengen. Het is fantastisch om nu deze onderzoeksresultaten te zien, nadat we in 2016 onze eerste investering in Plasmacure hebben gedaan. Het is weer een mooie nieuwe stap naar het realiseren van de groeiambitie van Plasmacure, namelijk het op wereldschaal kunnen aanbieden van deze oplossing.