10528819GeïnvesteerdQuick scanAanvraag ingediendAfgewezenOn hold
Menu

Robotchirurgie: inmiddels bewezen technologie wordt steeds meer standaard

Home / Robotchirurgie: inmiddels bewezen technologie wordt steeds meer standaard

Robotchirurgie: inmiddels bewezen technologie wordt steeds meer standaard

Een aantal jaar geleden was robotchirurgie nog min of meer een unicum; een aantal centra deed het al en meerdere centra overwogen het. Bekende centra zoals de Martini Klinik uit Hamburg verwierven internationaal bekendheid met prostaatoperaties en veel ziekenhuizen schaften een Da Vinci operatierobot aan, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Intiutive.

Er was volgens deskundigen echter geen overweldigend bewijs dat robotchirurgie zoveel beter was dan de, op dat moment, meer gebruikelijke laparoscopische ingrepen.

Hoe is dat nu?

We zien in de markt dat, naast interesse vanuit klinieken, ook vanuit de wetenschap veel belangstelling is in technologie die kan worden toegepast via robotchirurgie. Dit betekent, min of meer, dat de robot het platform van voorkeur wordt voor nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor komen meer vormen van chirurgie beschikbaar via robotchirurgie en worden volumes (het aantal operaties) hoger wat direct bijdraagt aan de kwaliteit van deze chirurgische ingrepen.

De industrie is inmiddels helemaal wakker. Ook Medtronic lanceert haar robotplatform Hugo.

Anderen zullen hoogstwaarschijnlijk volgen. Dankzij hogere volumes, meer ingrepen en meer wetenschappelijk onderzoek is robotchirurgie de gedoodverfde standaard voor de toekomst.

Tags: NextGen, Menzis,
Auteur

Peter Haasjes

Fondsmanager van NextGen Ventures.